hur skapades buddhismen?

Buddhismen växte fram ur Hinduismen och skapades av Siddharta Guatama. Siddharta kallas även för "Buddah" som betyder "den som vaknat upp". han föddes ungefär 560 år före Kristus i nordöstra Indien, som son till kungen av Kapilavastu. Han fick en rik uppväxt och var omgiven av lyx och rikedom, men vid 29 års ålder lämnade han palatset där han varit "instängd" hela sitt liv för att uforska världen.

Han levde de första 6-7 åren av sitt nya liv som asket och plågade sin kropp mycket hårt, men sedan insåg han att ett liv i total rikedom eller hård asketism inte kunde göra en människa lycklig. Han valde istället en mittens väg där han började utöva lugna meditationsmetoder, det var då han slutligen fann upplysningen. Strax efter upplysningen började han undervisa i det han hade lärt sig och han fick många anhängare, han och hans lärjungar levde tillsammans som hemlösa. Sista delen av sitt liv var han i ganges flodområde och berättade sanningar om dharma och nirvana.
Efter hans död fortsatte lärjungarna att sprida läran men den hade svårt att fästa sig i Indien. Buddhismen föddes som sagt ur hinduismen, men även om de är 2 helt olika religioner så har de likheter till exempel det cirkulära tänkandet, både hinduer och buddhister ser på tiden och världen som en cirkel, till skillnad mot exempelvis kristna som ser tiden som linjär. Det betyder att de ser inte livet som en cirkel man föds och dör inte bara 1 gång, utan de ser det som att död och födelse avlöser varandra och sker hela tiden. Thats all for me // BoB

Kommentarer
Postat av: Wille

Nice work dude! men du skulle ju skriva på Engelska :)

2011-11-21 @ 17:32:51

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0